Informare de presă privind consumul cărnii de porc în perioada sărbătorilor de iarnă și nu numai, DSVSA Caraș-Severin

10.12.2019

INFORMARE DE PRESĂ

Având în vedere perioada sărbătorilor de iarnă, când crește consumul cărnii de porc, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Caraș-Severin face apel către cetățeni, să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obținută de la animalul crescut și sacrificat în gospodăria proprie, deoarece o carne infectată poate duce la boala numită Trichineloză .
DSVSA Caraș-Severin transmite consumatorilor să nu cumpere carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.
Subliniem că în județul Caraș-Severin examenul trichineloscopic poate fi efectuat în cadrul cabinetelor medicale veterinare de liberă practică (concesionate ) care funcționează atât la nivelul orașelor cât și la nivelul comunelor din județ sau sediu DSVSA. (Pe pagina web a DSVSA-ului,  veți găsi locul, medicul și nr. telefon unde se vor executa  Examene Trichineloscopice  în jud. Caraș-Severin)
Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, deținătorii animalelor sacrificate trebuie să prezinte medicului veterinar o probă care să fie reprezentativă ( în cantitate de aproximativ 150 g.) și crotalia animalului sacrificat. Probele vor fi prelevate din musculatura striată (pilieri diafragmatici sau musculatura intercostală).
Se pot achiziționa porci din locuri care nu sunt afectate de Pesta Porcină Africană, identificați cu crotalie și care prezintă documente sanitare veterinare care atestă starea lor de sănătate și de transport și aviz interjudețean în cazul achiziționării din alt județ.
Crescătorii de porci și cei care sacrifică în gospodărie au obligația de a anunța medicul veterinar de orice modificare de comportament al animalelor ce urmează a fi sacrificate sau dacă există modificări ale organelor interne.
Comercializarea porcilor în alte locuri și prin alte mijloace decât cele menționate se sancționează cu amendă contravențională conform legislației sanitare veterinare în vigoare.
De asemenea recomandăm tuturor consumatorilor ce achiziționează carne și produse din carne sa o facă numai din unități autorizate sanitar-veterinar evitând cumpărarea de la persoane necunoscute care nu pot dovedi proveniența cărnii și a produselor din carne pe care le comercializează.
DSVSA Caraș-Severin recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spatii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea produselor și alimentelor de origine animală în spații improvizate (în sistem de vânzare stradal).

Director executiv,
Dr. Imbrea Lazăr Dorin