INFORMARE DE PRESĂ
Informare privind măsurile dispuse în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale 2023
În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradiţional, consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, este necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum şi intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte alimente de origine animală.
In acest sens, DSVSA Caraș/Severin, a dispus următoarele măsuri:
- Măsuri tehnico-administrative:
În baza unui program de lucru pentru perioada 28.03.2023 – 15.04.2023 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), stabilit de directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraș-Severin, conform căruia medicii veterinari din cadrul DSVSA Caraș-Severin, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO), vor efectua controale oficiale în scopul verificări modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în următoarele categorii de unități de vânzare cu amănuntul:
– carmangerii, măcelării, etc;
– unități de alimentație publică de tip pizzerii, cantine, unități de tip catering, restaurante care livrează hrana preparată consumatorilor finali la comandă, take-away, drive-in, etc.;
– restaurante, pensiuni;
– cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, cafenele;
– unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, depozite alimentare, etc.
Totodată, la nivelul DSVSA, la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO), în perioada 28.03.2023 – 15.04.2023 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe) va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
În vederea conștientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică ce decurg în cazul tăierii animalelor în spaţii neautorizate şi fără supraveghere sanitară veterinară, DSVSA recomandă ca aprovizionarea consumatorilor cu carne de miel să se facă numai din abatoare autorizate și din centrele/spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor.
DSVSA a informat în scris primăriile, Consiliul Județean și Instituţia Prefectului, în scopul aplicării unor măsuri adecvate pentru prevenirea și descurajarea comerțului ilegal cu animale (miei) vii și produse de origine animală în spații neamenajate (inclusiv comerț stradal), de către instituțiile abilitate aflate în subordine.
În zonele de restricție, consecutive confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici, mișcarea mieilor destinați sacrificării se va face astfel:
În conformitate cu prevederile art. 27 și 42 ale Regulamentului delegat 687/2020/UE de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate, în urma efectuării unei analize de risc privind răspândirea virusului PPA, autoritatea competentă teritorială va decide, după caz, extinderea măsurilor de impunere a restricțiilor de mișcare a altor specii de animale și a produselor obținute de la acestea.
În toate piețele agroalimentare și în alte locuri amenajate și autorizate în care va fi valorificată carnea și alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
- Măsuri care vor fi luate asupra produselor de origine animală
Cu ocazia controalelor oficiale care vor fi efectuate, vor fi verificate următoarele aspecte:
- a) Sacrificarea mieilor
Sacrificarea mieilor se poate face in unități de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine și publicate pe site-ul ANSVSA.
În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în locurile organizate în condiţiile legii și amenajate temporar, în care se asigură supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile de igienă stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004 (privind cerinţele generale de igienă pentru alimente) şi Reg. (CE) nr. 853/2004 (privind norme specifice de igienă a alimenelor de origine animală), precum şi respectarea legislaţiei sanitare veterinare referitoare la bunăstarea animalelor și în Reg. (CE) nr. 1/2005 (privind protecția animalelor în timpul transportului).
Este interzisă organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor.
Funcționarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 28 martie – 8 aprilie 2023 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice), respectiv, în perioada 3 – 15 aprilie 2022 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), între orele 07:00-17:00.
Vă precizăm că în cazul în care, în baza unei analize detaliate se dispune organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor, responsabilitatea privind garantarea siguranţei alimentelor, revine DSVSA Caraş-Severin, precum şi autorităţilor locale ( primării/Instituţia Prefectului).
În cazul mieilor destinați sacrificării se vor avea în vedere și următoarele aspecte:
– controlul stării de sănătate a animalelor şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme și localități indemne de boli transmisibile;
– verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului (conform prevederilor Reg. (CE) nr. 1/2005) și în timpul tăierii, în toate unitățile aprobate pentru tăierea mieilor (conform prevederilor Reg. (CE) nr. 1099/2009), inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de mişcare;
– transportul mieilor trebuie efectuat numai cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi însoţite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente care să cuprindă informaţii despre lanţul alimentar, conform modelului stabilit și transmis prin Notă de serviciu de ANSVSA.
- b) Carnea de miel
– loturile de carne de miel trebuie livrate din abatoare însoţite de certificate sanitare veterinare, conform modelului stabilit în Ordinul ANSVSA nr. 10/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste procedura pentru marcarea și certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete și marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman, cu modificările și completările ulterioare;
– carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile/locurile amenajate temporar, va fi obţinută numai la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar;
- c) Ouăle şi produsele din ouă destinate consumului uman
– producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă trebuie să fie supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare, conform legislației în vigoare;
– examenul ovoscopic va fi efectuat de către personalul sanitar veterinar din cadrul CSVSAO pentru ouăle valorificate în piețele agroalimentare şi târguri de către producătorii particulari;
– ouălor cu coajă crăpată sau lovită vor fi retrase de la vânzare şi vor fi dirijate către o unitate de neutralizare.
- d) Laptele şi produsele din lapte
– comercializarea laptelui si a brânzeturilor în piețele agroalimentare și târguri de către producătorii agricoli, se va realiza in baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de direcțiile sanitare veterinare si pentru siguranța alimentelor județene, conform Ord. ANSVSA nr.111/2008, cu modificările și completările ulterioare;
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea și comercializarea laptelui și brânzeturilor obținute în centrele de prelucrare a laptelui.
- e) Peştele şi produsele din pescuit
Controalele oficiale în spațiile și locurile în care se comercializează peștele și produse din pescuit vor fi intensificate în perioada 31.03.2023 – 02.04.2023, precum și în perioada 07.04.2023 – 10.04.2023 (cu ocazia sărbătorilor religioase de Florii catolice și Florii ortodoxe).
Alte produse sau alimente de origine animală
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară a piețelor agroalimentare, în care producătorii expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoțite de documente care să ateste proveniența acestora și a alimentelor care, în urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzătoare.
Se interzice comercializarea alimentelor de origine animală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu se asigură o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare.
III. Măsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA)
Având în vedere:
– situația epidemiologică sub raportul pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României;
– apariția unor focare de pestă porcină africană (PPA) în țările vecine, conform datelor publicate de către Oficiul Internațional pentru Epizootii (OIE).
În vederea prevenirii propagării PPA pe teritoriul României considerăm necesară intensificarea controalelor oficiale și aplicarea unor măsuri privind monitorizarea circulației pe teritoriul național a:
– porcinelor vii între exploatații și de la exploatații către abatoarele autorizate sanitar veterinar;
– cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc, sau care conțin carne de porc.
Astfel, în perioada 28.03.2023 – 15.04.2023 vor fi organizate controale oficiale pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a prevederilor legale privind pesta porcină africană (PPA).
În acest sens, la nivelul DSVSA Caraș-Severin, vor fi constituite echipe mixte, care în colaborare cu reprezentanții IPJ Caraș-Severin, vor efectua controale oficiale având drept scop:
Verificarea modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerțului cu porcine vii, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA;
- a) Aceste controale oficiale vor avea un caracter nediscriminatoriu și se vor desfășura în trafic, în vederea verificării mijloacelor de transport a porcinelor vii.
Astfel, inspectorii DSVSA vor efectua controale oficiale asupra mijloacelor auto utilizate pentru transportul porcinelor vii, cu sprijinul reprezentanților IPJ.
- b) Totodată,vor fi verificate în trafic, cu sprijinul reprezentanților IPJ, inclusiv mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, provenite din gospodăriile populației, precum și a cărnii proaspete de porc, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc, destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porcii vii proveniți din exploatațiile non-profesionale.
Controale în trafic asupra transporturilor de miei
Echipele mixte constituite la nivelul DSVSA Caraș-Severin, în colaborare cu reprezentanții IPJ Caraș-Severin, vor efectua controale oficiale asupra transporturilor de miei vii.
Alte măsuri care vor fi luate
Pe segmentul produselor alimentare de origine non-animală vor fi efectuate acţiuni de inspecţie privind verificarea cerinţelor de igienă şi trasabilitate în unităţile de fabricaţie şi comercializare a acestor produse.
Împreună cu alte Autorităţi locale competente se vor constitui echipe mixte care vor controla arterele principale, căile de acces către pieţe şi locurile neautorizate pentru tăierea şi comercializarea cărnii de miel.
Informarea consumatorilor prin toate mijloacele mass media asupra caracteristicilor de identificare şi diferenţiere faţă de alte specii a cărnii de miel, precum şi atenţionarea de a se aproviziona cu carne de miel şi alte produse specifice sărbătorilor numai din locurile amenajate şi autorizate sanitar veterinar.
În cazul suspiciunii cu privire la substituirea cărnii de ovine cu carne provenită de la alte specii, cât şi în cazul suspiciunii de substituire a speciilor de peşti, sau în situaţia în care există dubii cu privire la încadrarea în parametrii de calitate şi siguranţă stabiliţi de legislaţia în vigoare, medicii veterinari oficiali vor preleva probe conform prevederilor legale.
DIRECTOR EXECUTIV
Dr.Pavel BORCHESCU