MĂSURI DISPUSE PE PERIOADA MINIVACANȚEI DE 1 MAI 2018
Pentru asigurarea supravegherii sanitare veterinare în perioada minivacanței de 1 Mai anul 2018, având ca obiectiv prevenirea toxiinfecțiilor alimentare prin încălcarea normelor sanitare veterinare la producerea, depozitarea, manipularea, transportul și valorificarea produselor alimentare, D.S.V.S.A. Caraș-Severin a dispus acțiuni pentru a se lua, operativ, măsuri de evitare a riscurilor pentru sănătatea publică cauzate de unele deficiențe în domeniul siguranței alimentelor după cum urmează:
– au fost constituite echipe de lucru în zonele de interes turistic formate din medici veterinari cu atribuții în control oficial din cadrul D.S.V.S.A. Caraș-Severin începând cu data de 23.04.2018.
– identificarea zonelor de risc epidemiologic și catagrafierea la zi a unităților de profil angrenate pentru minivacanța de 1 Mai.
– elaborarea unui program de activitate privind măsurile de supraveghere permanență și control a tuturor obiectivelor supuse controlului sanitar veterinar din zonele de interes turistic.
Pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, inspectorii D.S.V.S.A. Caraș-Severin au aut în atenție următoarele :
– verificarea unităților de procesare produse alimentare de origine animală și suspendarea după caz, a activității unităților care nu îndeplinesc condițiile de funcționare conform prevederilor legale;
– verificarea respectării condițiilor de igienă, ventilație și microclimat pentru lanțul frigorific în toate fazele de prelucrare și depozitare din unitățile de procesare, a dotărilor cu utilaje și aparatură corespunzătoare;
– verificarea unităților de alimentație publică și a celor de comercializare, îndrumarea acestora pe linia modului de depozitare și de prezentare a produselor alimentare în raport cu starea lor termică, prezența documentelor care să ateste salubritatea și conformitatea lor;
– supravegherea unităților de alimentație colectivă (cantine) privind originea materiilor prime, a condițiilor de depozitare a acestora, igienă și starea de sănătate a personalului;
– supravegherea unităților de tip catering, a laboratoarelor de patiserie și cofetărie, a condițiilor de depozitare a acestora, respectarea condițiilor de igienă pe fazele de prelucrare în semipreparate sau produse finite;
– supravegherea circulației produselor alimentare, certificarea salubrității și calității igienice a acestora pe tot circuitul de la ferma de animale la consumator, certificarea calității de către producător ca o garanție maximă în ceea ce privește siguranța acestora;
– controlul aplicării măsurilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare la toate unitățile supuse controlului sanitar veterinar, conform programelor stabilite;
– verificarea mijloacelor de transport autorizate pentru transportul produselor de origine animală și a dotării acestora cu agregate frigorifice;
– verificarea depozitelor alimentare frigorifice privind respectarea temperaturilor de depozitare specifice fiecărui tip de produs de origine animală și înscrierea datelor în diagrame;
– verificarea salubrității produselor prin examene de laborator curente, conform programelor specifice.
În perioada 27.04.2018-01.05.2018 au fost controlate un număr de 37 de unităţi înregistrate sanitar veterinar (magazine alimentare/ mixte- 6, restaurante-24, supermarket-uri- 1, laboratoare de cofetărie-patiserie -1, pensiuni turistice-3, cofetării patiserii-1, cantine-1.
Principalele neconformităţi identificate cu ocazia acestor controale au fost cu privire la manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare , neîntreţinerea în condiţii corespunzătoare a spaţiilor de comercializare, monitorizare incompletă a temperaturii la agregatele frigorifice, nerespectarea programului de autocontrol. Au fost aplicate un număr de 3 avertismente.
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Nicolae CRISTA