MATERIAL DE PRESĂ GRĂDINA ZOOLOGICĂ 28 ian 2020

27.01.2020

INFORMARE DE PRESĂ

                  Urmare a informațiilor apărute pe site-urile de socializare preluate de către canalul de știri Digi 24 și a notificări telefonice de la ANSVSA, cu privire la starea de întreținere necorespunzătoare a unor exemplare de animale găzduite la Grădina Zoologică Profesor „Ioan Crișan” din Reșița, DIRECȚIA SANITARĂ VETERINARĂ și pentru SIGURANȚA ALIMENTELOR a efectuat o anchetă în data de 26.01.2020 și 27.01.2020, constatându-se următoarele :
Grădina Zoologică deține autorizația sanitară veterinară nr.534 din 19.04.2019 și Contract de prestări servicii cu SC CANIVET PREST SRL nr. 99920 din 30.12.2019, unitate ce asigură asistență sanitară veterinară.
Ca urmare a controlului efectuat, am constatat că toate animalele de la Grădina Zoologică au o stare de întreținere corespunzătoare speciei și vârstei.
Leii sunt în număr de 2, ambii de sex masculin, 1 leu în vârstă de 16 luni, și cel de-al 2-lea în vârstă de 13 ani. Leii sunt deparazitați de două ori pe an și au fost vaccinați antirabic în 14.08.2019. În luna decembrie 2019, aceștia au beneficiat de o cură de vitaminizare. Aceștia sunt hrăniți cu carne (porc, pui) conform rețetarului. Durata medie de viață la lei este între 10 și 14 ani, odată cu înaintarea în vărstă organismal nu mai asimilează nutrientele din hrană ca și un organism tânăr. Atât leul tânăr cât și cel bătrân primesc hrană și apă zilnic și sunt îngrijiți corespunzător.
În prezent, se află la Grădina Zoologică 4 zimbrii: 2 masculi și 2 femele. Masculii sunt în vârstă de 12 ani respectiv 2 ani și 4 luni. Femelele sunt în vârstă de 10 ani respective 6 luni. Zimbrii sunt hrăniți cu furaje fibroase și amestec de nutrețuri concentrate conform rețetarului. De asemenea primesc furaje grosiere și suculente în funcție de anotimp, starea fiziologică și reproductivă, ei primesc și bulgări de sare pentru a se asigura necesarul de minerale. Zimbrii beneficiază de drojdie de bere în alimentație pentru a asigura complexul vitaminei B.
Cerbul lopătar este în vârstă de 10 ani și a fost deparazitat ultima data în 30.11.2019. Este hrănit cu furaje fibroase, furaje concentrate, ocazional cu furaje suculente. De asemenea în hrana lor se află și bulgări de sare.
La adăpostul maimuțelor, se constată urme de murdărie pe pereți. În perioada de iarnă datorită temperaturilor scăzute maimuțele nu sunt scoase în amplasamentul exterior.
Din această cauză, nu a fost efectuată igienizarea pereților recent. În hrana maimuțelor pe lângă legume, fructe conform rețetarului, se mai administrează și diferite sortimente de semințe în ambalaj, fiind animale curioase le place să desfacă singure ambalajul.
Furajele fibroase și paiele se achiziționează de la personae fizice, în acest sens există borderou de achiziții și note de recepție. Furajele concentrate sunt achiziționate de la SC ȘTEFANIA SRL, SC FARMAVET SA, SC GLOBAL PET TRADE SRL. Pâinea se achiziționează de la SC PÂINEA CASEI SRL. Produsele de origine animal (carne) ce se administrează carnivorelor se achiziționează de la SC COLLINI SRL, SC SIMON PROD COM SRL, pe bază de factură.
Măsurile dispuse:
1. Hrănirea separată a leilor în măsura posibilităților;
2. Igienizarea pereților în adăpostul maimuțelor când temperature mediului admite ieșirea animalelor în amplasamentul exterior;
3. Respectarea în permanență a legislației sanitare veterinare cu privire la bunăstarea, protecția și sănătatea animalelor

DIRECTOR EXECUTIV
Dr. Pavel BORCHESCU