Informare privind măsurile dispuse de către DSVSA Caraș-Severin în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA) în perioada Sărbătorilor de iarnă 2023 în județul Caraș-Severin

INFORMARE DE PRESĂ

Informare privind măsurile dispuse de către DSVSA Caraș-Severin în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA) în perioada Sărbătorilor de iarnă 2023

 

             Ca urmare a Notei de Serviciu ANSVSA , privind intensificarea controalelor oficiale si măsurile dispuse pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare, precum si prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA) in perioada Sărbătorilor de iarna 2023, pentru asigurarea unui grad  înalt de protecție a sănătății consumatorilor, având în vedere faptul că în perioada Sărbătorilor de iarnă crește consumul de alimente, în special de carne de porc, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA) DSVSA Caraș-Severin a dispus intensificarea controalelor oficiale în unitățile autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor de pe raza județului, după cum urmează:

În  perioadele 29.11.2023 – 24.12.2023 și 27.12.2023 – 30.12.2023, controalele oficiale se vor efectua într-un mod nediscriminatoriu în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare  la nivelul unităților autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, astfel:

  • abatoare care taie porcine, unități de tranșare
  • unități de procesare și depozite frigorifice
  • carmangerii, măcelarii, magazine alimentare care funcționează în incinta piețelor agroalimentare și în alte locuri amenajate și autorizate, târgurile și expozițiile unde se expun/comercializează produse alimentare
  • unități de alimentație publică
  • restaurante, pensiuni, care prepară și servesc hrana consumatorilor finali,
  • unitățile de comercializare pește
  • cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie
  • depozitele pentru fructe și legume, unitățile de panificație și unitățile pentru fabricarea produselor zaharoase

Se va pune accentul pe verificarea condițiilor de igienă, a conformității documentelor însoțitoare, menținerea lanțului termic, asigurarea trasabilității, etichetarea și marcarea produselor. În timpul controalelor oficiale, la suspiciune, se vor recolta probe de alimente.

Se vor efectua controale tematice pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, referitoare la producerea, procesarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii de porc, a modului de marcare și certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc sau care conțin carne de porc, în conformitate cu cerințele Regulamentului de punere în aplicare  ( UE) 2021/605 al Comisiei de stabilire a măsurilor speciale de combatere a pestei porcine africane  ( PPA), cu modificările și completările ulterioare, de asemenea se  vor efectua controale oficiale în trafic ,  în echipe mixte formate din reprezentanți ai DSVSA CS și reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean  Caraș-Severin, în vederea verificării mijloacelor de transport a porcinelor vii.

Pentru prevenirea infestării la om cu Trichinella spp., prin consumul cărnii provenită de la porcii crescuți în gospodăriile populației, examinarea trichineloscopică trebuie să fie efectuată, de către personalul sanitar veterinar desemnat și instruit în acest sens, de către DSVSA Caraș-Severin, la locul de origine (în localitățile-comunele pe raza cărora sunt situate gospodăriile populației și la sediul DSVSA Caraș-Severin, carnea de porc rezultată în urma sacrificărilor la nivelul gospodăriilor populației cu ocazia sărbătorilor de iarnă este destinată consumului familial, fiind interzisă comercializarea  acesteia și a produselor din carne de porc rezultate.

LSVSA Caraș-Severin, precum și medicii veterinari de liberă practică împuterniciți (concesionari) vor elibera proprietarilor sau vânătorilor care se prezintă cu probe pentru examinarea cărnii de porc domestic/mistreț destinată consumului propriu, o dovadă scrisă ce cuprinde rezultatul examinării (buletin de examinare pentru decelarea Trichinella ssp. )

În vederea conștientizării populației asupra riscurilor pentru sănătatea publică ce decurg din achiziționarea cărnii de porc provenite de la animale tăiate în spatii neautorizate și fără supraveghere sanitară veterinară, precum și în cazul consumului de carne de porc, care nu a fost testată pentru identificarea Trichinella ssp. DSVSA Caraș-Severin, recomandă ca aprovizionarea consumatorilor cu carne de porc să se facă numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar.

În  perioadele 29.11.2023 – 24.12.2023 și 27.12.2023 – 30.12.2023, la nivelul DSVSA Caraș-Severin și al la Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Oficiale (CSVSAO), va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, este afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza abaterile de la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. De asemenea, la nivelul DSVSA Caraș-Severin și al Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor oficiale (CSVSAO) vor fi afișate locațiile și informații utile consumatorilor în ceea ce privește efectuarea examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.

DIRECTOR EXECUTIV
Dr. BORCHESCU Pavel

Atașament: Medici Veterinari și Locațiile acestora unde se vor Executa Examene Trichineloscopice decembrie 2023 în județul Caraș-Severin