Concurs de recrutare pentru ocuparea unor funcţii publice de execuție vacante – 30.09.2019 proba scrisa

Nr.13162/26.08.2019

ANUNȚ

 

Subscrisa Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, cu sediul în Reşiţa,  Str. Timișoarei,  nr.15, cod poștal 320232;  tel. 0255-231.004;  fax: 0255-230.041 e-mail: office-caras-severin@ansvsa.ro ;   site: http://caras-severin.dsvsa.ro,  în baza prevederilor OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, coroborat cu dispozițiile HG nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici, cu modificările și completările ulterioare, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea următoarelor funcţii publice de execuție vacante:

  • 1 funcție publică de execuție: consilier, clasa I, grad profesional superior în cadrul Serviciului Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatizată – Biroul Identificare și Înregistrare Animale;
  • 1 funcție publică de execuție: consilier, clasa I, grad profesional superior în cadrul Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală.

 

Concursul/examenul de recrutare se va organiza la sediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin cu sediul în Reşiţa,  Str. Timișoarei,  nr.15, cod poștal 320232;  tel. 0255-231.004;  fax: 0255-230.041 e-mail: office-caras-severin@ansvsa.ro ;   site: http://caras-severin.dsvsa.ro,  – „Sala de Şedinţe” .

 

Concursul constă în următoarele etape:

  • Selecția dosarelor de înscriere la concurs,are loc în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a dosarelor de înscriere la concurs.
  • proba scrisă se va susţine în data de  30.09.2019,  începând cu ora 1100;
  • interviul se va susţine în maximum 5 zile lucrătoare de la susţinerea probei scrise.

 

Dosarele de înscriere la concurs se depun intre 28.08.2019 – 16.09.2019, de luni până joi între orele 8.30-17.00 şi vineri între orele 8.30-14.30, la sediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraș-Severin, Reșița, Strada Timişoarei nr.15, persoană de contact Ing. On Ion, consilier superior- responsabil resurse umane, telefon/fax: 0255231004/0255230041, e-mail: on.ion-cs@ansvsa.ro, în termen de 20 zile de la data publicării anunţului pe site-ul instituției.

 

CONDIȚII GENERALE DE PARTICIPARE :

Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de art.465 din Ordonanța de urgență nr.57/2019 privind Codul administrativ, respectiv:

(1)  Poate ocupa o funcţie publică persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:

a) are cetăţenia română şi domiciliul în România;

b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;

c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi;

d) are capacitate deplină de exerciţiu;

e) este apt din punct de vedere medical şi psihologic să exercite o funcţie publică. Atestarea stării de sănătate se face pe bază de examen medical de specialitate, de către medicul de familie, respectiv pe bază de evaluare psihologică organizată prin intermediul unităţilor specializate acreditate în condiţiile legii;

f) îndeplineşte condiţiile de studii şi vechime în specialitate prevăzute de lege pentru ocuparea funcţiei publice;

g) îndeplineşte condiţiile specifice, conform fişei postului, pentru ocuparea funcţiei publice;

h) nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei;

i) nu le-a fost interzis dreptul de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta, prin hotărâre judecătorească definitivă, în condiţiile legii;

j) nu a fost destituită dintr-o funcţie publică sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 3 ani;

k) nu a fost lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia, în condiţiile prevăzute de legislaţia specifică.

 

(2)  În cazul în care printre condiţiile specifice prevăzute la alin. (1) lit. g) este stabilită şi obţinerea unui/unei aviz/autorizaţii prevăzut/prevăzute de lege, această condiţie se îndeplineşte cu respectarea prevederilor legislaţiei specifice cu privire la îndeplinirea condiţiei.

 

CONDIŢII SPECIFICE :

Pentru funcția publică de execuție: consilier, clasa I, grad profesional superior în cadrul Serviciului Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatizată – Biroul Identificare și Înregistrare Animale;

  • condiţia minimă de vechime în specialitatea studiilor necesare participării la concursul de recrutare, minim 7 ani
  • Studii: conform art. 386 lit. a) din OUG nr. 57 /2019 privind codul administrativ, studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, domeniul/specializarea medicină veterinară.

 

Pentru funcția publică de execuție: consilier, clasa I, grad profesional superior în cadrul Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală.

  • condiţia minimă de vechime în specialitatea studiilor necesare participării la concursul de recrutare, minim 7 ani
  • Studii: conform art. 386 lit. a) din OUG nr. 57 /2019 privind codul administrativ, studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, domeniul/specializarea medicină veterinară.

 

DOSARUL DE ÎNSCRIERE LA CONCURS :

Dosarul va cuprinde următoarele documente, conform prevederilor art. 49 din Hotărârea Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, cu modificările și completările ulterioare :

a) formularul de înscriere prevăzut în anexa nr. 3;

b) curriculum vitae, modelul comun european;

c) copia actului de identitate;

d) copii ale diplomelor de studii, certificatelor şi altor documente care atestă efectuarea unor specializări şi perfecţionări;

e) Copie a diplomei de master sau de studii postuniversitare în domeniul administraţiei publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, după caz;

f) copia carnetului de muncă şi după caz, a adeverinţei eliberate de angajator pentru perioada lucrată, care să ateste vechimea în muncă şi, după caz, în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice;

g) copia adeverinţei care atestă starea de sănătate corespunzătoare, eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului;

h) copia adeverinţei care atestă starea de sănătate corespunzătoare pentru efort fizic, în cazul funcţiilor publice pentru a căror ocupare este necesară îndeplinirea unor condiţii specifice care implică efort fizic şi se testează prin probă suplimentară;

i) cazierul judiciar;

j) declaraţia pe propria răspundere sau adeverinţa care să ateste calitatea sau lipsa calităţii de lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia.

Modelul orientativ al adeverinţei menţionate la lit. f) este prevăzut în anexa nr. 2D din Hotărârea Guvernului nr. 611/2008, cu modificările și completările ulterioare.

(1^2) Adeverinţele care au un alt format decât cel prevăzut la alin. (1^1) trebuie să cuprindă elemente similare celor prevăzute în anexa nr. 2D şi din care să rezulte cel puţin următoarele informaţii: funcţia/funcţiile ocupată/ocupate, nivelul studiilor solicitate pentru ocuparea acesteia/acestora, temeiul legal al desfăşurării activităţii, vechimea în muncă acumulată, precum şi vechimea în specialitatea studiilor.

(2) Adeverinţa care atestă starea de sănătate conţine, în clar, numărul, data, numele emitentului şi calitatea acestuia, în formatul standard stabilit de Ministerul Sănătăţii Publice.

(3) Copiile de pe actele prevăzute la alin. (1) se prezintă în copii legalizate sau însoţite de documentele originale, care se certifică pentru conformitatea cu originalul de către secretarul comisiei de concurs, cu excepţia documentului prevăzut la alin. (1) lit. c), care se poate transmite şi în format electronic, la adresa de e-mail prevăzută la art. 39 alin. (1^1) lit. h).

(la 19-10-2017 Alineatul (3) din Articolul 49 , Sectiunea a 2-a , Capitolul III , Titlul II  a fost modificat de Punctul 18, Articolul I din HOTĂRÂREA nr. 761 din 11 octombrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 826 din 19 octombrie 2017)

(4) Documentul prevăzut la alin. (1) lit. i) poate fi înlocuit cu o declaraţie pe propria răspundere. În acest caz, candidatul declarat admis la selecţia dosarelor şi care nu a solicitat expres la înscrierea la concurs preluarea informaţiilor direct de la autoritatea sau instituţia publică competentă are obligaţia de a completa dosarul de concurs cu originalul documentului pe tot parcursul desfăşurării concursului, dar nu mai târziu de data şi ora organizării interviului, sub sancţiunea neemiterii actului administrativ de numire. În situaţia în care candidatul solicită expres la înscrierea la concurs preluarea informaţiilor direct de la autoritatea sau instituţia publică competentă, extrasul de pe cazierul judiciar se solicită potrivit legii şi procedurii aprobate la nivel instituţional.

 (5) Formularul de înscriere prevăzut în anexa nr. 3 se pune la dispoziţie candidaţilor de către autoritatea sau instituţia publică organizatoare a concursului din oficiu, prin publicare pe pagina de internet a acesteia în format deschis, editabil, în cadrul secţiunii dedicate publicităţii concursului, precum şi la sediu, în locul special amenajat pentru desfăşurarea de activităţi de informare şi relaţii publice, în format letric.

Copiile de pe actele prevăzute mai sus se prezintă însoţite de documentele originale, care se certifică pentru conformitatea cu originalul de către secretariatul comisiei de concurs.

 

 

 

BIBLIOGRAFIE:

Pentru concursul de recrutare pentru ocuparea funcției publice de execuție: consilier, clasa I, grad profesional superior în cadrul Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală.

 

 

  1. Constitutia Romaniei ,
  2. Legea nr. 188/08.12.1999, privind Statutul funcţionarilor publici, republicată(r2), M.O.nr.365/2007, cu completările şi modificările ulterioare.
  3. Legea nr. 7/18.02.2004 privind Codul de conduită a funcţionarilor publici M.O.nr.157/23.02.2004, cu completările şi modificările ulterioare.
  4. Ordonanta Guvernului nr. 42 DIN ianuarie  2004 privind organizarea activitatii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor  cu modificarile si completarile ulterioare ;
  5. Hotarârea Guvernului nr 1415 din 18 noiembrie 2009 privind organizarea si functionarea  Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor  si a unitatilor din subordinea acesteia , cu modificarile ulterioare ;.
  6. Ordinul presedintelui A.N.S.V.S.A. nr. 35/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Programului actiunilor de supraveghere , prevenire , control si eradicare  a bolilor la animale , a celor transmisibile de la animale la om , protectia animalelor si protectia mediului , de identificare si inregistrare  a bovinelor , suinelor , ovinelor , caprinelor si ecvideelor , precum si a Normelor  metodologice de aplicare a Programului de supraveghere si controlin domeniul sigurantei alimentelor cu cu modificarile si completarile ulterioare ;
  7. Hotarârea Guvernului 1214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru     stabilirea si plata despagubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale taiate , ucise sau altfel afectate in vederea lichidarii rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor;
  8. Ordinul presedintelui A.N.S.V.S.A nr. 67/2005 pentru aprobarea normei sanitare veterinare  cu privire la controlul pestei porcine clasice cu modificarile ulterioare ;
  9. Ordinul presedintelui A.N.S.VS.A. nr. 6/2010 pentru aprobarea cadrului general       privind stingerea focarelor de boli la animale ;
  10. Ordinul presedintelui A.N.S.V.S.A  nr 77/2005 de aprobare a Normei sanitare veterinare privind notificarea bolilor animalelor, cu modificarile si completarile ulterioare;
  11. Ordinul presedintelui  A.N.S.V.S.A.  nr  79/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind notificarea interna si declararea oficiala a unor bolitransmisibile ale animalelor, cu modificarile si completarile ulterioare;
  12. Ordinul nr. 20/195/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate  în      exploataţiile de suine;
  13. Ordinul presedintelui A.N.S.V.S.A  nr 30 din 15 februarie 2006 pentru aprobarea normei sanitare veterinare  privind conditiile de sanatate a animalelor ce guverneaza miscarea ecvideelor si importul lor din tari terte cu modificarile ulterioare ;
  14. Legea nr 205/2004 privind protectia animalelor , cu modificarile si completarile ulterioare;
  15. Ordinul nr. 106 din 22 septembrie 2015 pentru aprobarea Procedurii privind decontarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor;
  16. Regulamentul nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe.
  17. Hotărârea nr. 984 din 25 august 2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare;
  18. Ordonanța nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, cu modificările şi completările ulterioare;
  19. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 57 din 3 iulie 2019    privind Codul administrativ.

 

 

 

DIRECŢIA SANITAR VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR CARAS-SEVERIN

Serviciul Control Oficial Sănătate si Bunastare Animală

FIŞA POSTULUI Nr.                   /2019

Informaţii generale privind postul:

1.       Denumirea postului; CONSILIER I SUPERIOR

2.       Nivelul postului: DE EXECUTIE

3.       Scopul principal al postului; raspunde de activitatea din cadrul SCOSBA

Condiţii specifice pentru ocuparea postului:

– Studii de specialitate: studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul fundamental: ştiinţe biologice şi biomedicale; ramura de ştiinţă: medicină veterinară;  specializarea: medicină veterinară.

– Vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice : minim 7 ani;

1.  Perfecţionări (specializări):  cursuri de formare profesională;

2.   Cunoştinţe de operare/programare pe calculator (necesitate şi nivel) DA  / cunostinte de baza

3.  Limbi străine (necesitate şi nivel de cunoaştere) engleza : Da/cunostinte de baza

4.  Abilităţi, calităţi şi aptitudini necesare: realizarea obiectivelor, asumarea responsabilităţii, capacitatea de a comunica, capacitatea de a lucra în echipă, competenţă de consiliere, capacitate de îndrumare, capacitate de analiză şi sinteză, creativitate şi spirit de iniţiavă, loialitate faţă de interesele instituţiei publice, disponibilitate pentru lucru în program prelungit în anumite condiţii;

5.   Cerinţe specifice ; exercitarea prerogativelor de putere publica in concordanta cu specificul functiei publice;

6.  Competenţa managerială (cunoştinţe de management, calităţi şi aptitudini manageriale) Aptitudini profesionale , interpersonale , conceptuale , analiză şi diagnoză ;

7. Competenta managerială (cunoștințe de management, calități și aptitudini manageriale): Nu este cazul

8. Regimul conflictului de interese

În exercitarea atribuțiilor, persoanele angajate în cadrul D.S.V.S.A. Caraș-Severin au obligația de a respecta următoarele reguli de integritate, în conformitate cu prevederile legale:

1. Nu pot rezolva cereri, lua decizii sau participa la luarea deciziilor care privesc spețe ale persoanelor fizice și juridice cu care au relații cu caracter patrimonial sau care au astfel de relații cu rudele sau afinii lor până la gradul II inclusiv;

2. Nu pot exercita activități și ocupa funcții în alte domenii din sectorul privat care sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile funcției ocupate;

3. Nu pot fi implicate în activități din domeniul privat care au legătură directă sau indirectă cu proiectele finanțate din programe în cadrul cărora A.N.S.V.S.A. sau instituțiile subordonate acesteia desfășoară activități de gestionare/implementare;

4. Au obligația să se abțină de la orice fel de implicare în activitățile specifice D.S.V.S.A. Caraș-Severin dacă se regăsesc într-una din situațiile descrise la pct. 1, 2 și 3;

5. Dacă se regăsesc în situațiile descrise la pct. 1, 2 și 3, au obligația să informeze de îndată șeful ierarhic căruia îi este subordonat direct;

6. Au obligația de a sesiza, conform prevederilor legale, toate situațiile de încălcare a regulilor de integritate stabilite mai sus.

Atribuţiile generale ale postului:

(1) realizează controale oficiale, în domeniul specific de activitate, în conformitate cu Programul Naţional Cadru de Control în domeniul de competenţă, întocmeşte raportările specifice şi le transmite la A.N.S.V.S.A.;

(2) propune directorului executiv al D.S.V.S.A. emiterea ordonanţei de suspendare/interzicere a activităţii, în urma activităţii de control oficial desfăşurate, conform prevederilor legale;

(3) efectuează controalele oficiale prin tehnici corespunzătoare, concepute în acest scop, inclusiv controale de rutină şi controale cu un caracter mai intensiv, cum ar fi inspecţii, verificări, audituri, prelevări de probe şi controale de eşantioane;

(4) realizează controalele oficiale pe baza unor proceduri documentate care să asigure uniformitatea efectuării acestor controale şi calitatea ridicată constantă a acestora, în conformitate cu ghidurile elaborate de A.N.S.V.S.A.;

(5) verifică condiţiile care au stat la baza autorizării unităţilor atunci când desfăşoară controale oficiale; în cazul în care se identifică nereguli grave, de natură să producă prejudicii consumatorilor, vor lua măsuri de oprire a producţiei în respectiva unitate, iar dacă operatorul din sectorul hranei pentru animale sau din cel alimentar nu este în măsură să furnizeze garanţii adecvate cu privire la producţia viitoare, va declanşa procedurile de retragere a autorizăriiunităţii sau de suspendare a autorizării unităţii, în cazul în care operatorul din sectorul hranei pentru animale sau din cel alimentar poate garanta că va rezolva deficienţele într-un termen rezonabil;

(6) aplică sancţiuni sau, după caz, propune suspendarea şi/sau interzicerea activităţii unităţilor supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor/înregistrării pentru siguranţa alimentelor, în urma constatării deficienţelor/neconformităţilor în controlul oficial efectuat, în conformitate cu prevederile legale;

(7) întocmeşte documentele referitoare la suspiciunile/confirmările bolilor notificabile la animale, inclusiv zoonoze, pe întreg lanţul alimentar şi le supune spre avizare directorului executiv adjunct şi spre aprobare directorului executiv;

(8) transmite la A.N.S.V.S.A. datele şi documentele referitoare la suspiciunile/confirmările bolilor notificabile la animale, inclusiv zoonoze, pe întregul lanţ alimentar, aprobate de DIRECTORUL executiv al D.S.V.S.A;

(9) transmite la institutele naţionale veterinare de referinţă probele, datele şi documentele referitoare la suspiciunile/confirmările bolilor notificabile la animale, inclusiv zoonoze, peîntregul lanţ alimentar, cu aprobarea directorului executiv;

(10) monitorizează, analizează şi răspunde de comunicarea informaţiilor cu privire la bolile notificabile la animale, inclusiv zoonoze, agenţi zoonotici, subproduse nedestinate consumului uman (SNCU) şi neutralizarea acestora, în conformitate cu normele stabilite de A.N.S.V.S.A. şilegislaţia în vigoare;

(11) întocmeşte proiectul de Plan cifric anual în baza Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de laanimale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor şi îl supune spre avizare conducerii D.S.V.S.A;

(12) monitorizează şi răspunde de realizarea Planul cifric anual aprobat;

(13) răspunde de întocmirea anchetelor epidemiologice şi de întocmirea documentaţiei conexe declarării, notificării, combaterii şi stingerii focarelor de boli transmisibile la animale şi de la animale la om, în conformitate cu normele stabilite de A.N.S.V.S.A. şi legislaţia în vigoare;

(14) verifică şi stabileşte statusul de sănătate a efectivelor de animale şi a exploataţiilor de animale;

(15) realizează acţiunile specifice şi răspunde de sistemul de monitorizare şi raportare îndomeniul sănătăţii, zoonozelor şi agenţilor zoonotici, conform legislaţiei specifice în vigoare;

(16) stabileşte şi dispune aplicarea măsurilor de confiscare a animalelor vii, de reţinere oficială/sechestru, de retragere şi/sau distrugere a produselor şi subproduselor alimentare sau nedestinate consumului uman, de origine animală şi non-animală, a produselor medicinale de uz veterinar, furajelor/produselor destinate nutriţiei animale şi a altor produse supuse controlului sanitar-veterinar, respectând prevederile legislaţiei în vigoare din domeniul sanitar –veterinar şi al siguranţei alimentelor, în urma controlului oficial, şi verifică modul de realizare a acestor măsuri, precum şi modul de corectare a neconformităţilor care au determinat aplicareaacestor măsuri;

(17) participă împreună cu alte instituţii abilitate, la acţiuni comune de control oficial sau la verificarea şi cercetarea unor presupuse abuzuri şi ilegalităţi în domeniul specific de activitate;

(18) răspunde de întocmirea corectă, potrivit legislaţiei specifice, a Procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;

(19) intervine, în cazul unei epizootii, în gestionarea crizei, şi stabileşte împreună cu autorităţile şi instituţiile competente strategia necesară combaterii epidemiei;

(20) participă şi răspunde, conform atribuţiilor, pentru activitatea centrului local de combatere a bolilor animalelor;

(21) solicită, după caz, în exercitarea acţiunilor de control oficial la operatorii economici, copii ale documentelor şi/sau alte documentaţii relevante;

(22) participă la realizarea misiunilor întreprinse de DG SANCO – FVO în domeniul sanitarveterinar şi pentru siguranţa alimentelor, prin prezentarea activităţii proprii, precum şi la realizarea misiunilor de audit întreprinse de către A.N.S.V.S.A;

(23) răspunde, în termenele legale, la petiţiile, sesizările repartizate spre soluţionare,potrivit legii;

(24) participă la instruiri dispuse de A.N.S.V.S.A.;

(25) participă şi la alte activităţi dispuse de conducerea D.S.V.S.A., în conformitate cu limitele de competenta

Atributii specifice postului;

(1)    controlează aplicarea prevederilor legislaţiei sanitare-veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile comerciale, circulaţia animalelor şi subproduselor nedestinate consumului uman (SNCU) pe teritoriul  de competenţă al D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(2)    controlează respectarea legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare, cu privire la ecarisarea teritoriului, la igienizarea incintelor, la evacuarea, distrugerea şi confiscarea deşeurilor şi a subproduselor necomestibile, inclusiv în ceea ce priveşte funcţionarea unităţilor implicate în neutralizarea SNCU pe teritoriul  de competenţă al D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(3)    controlează aplicarea prevederilor legislaţiei sanitare-veterinare din domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor, nutriţiei animale, precum şi în domeniul punerii pe piaţa şi utilizării produselor medicinale veterinare, a biocidelor şi a altor produse de uz veterinar, respectiv al farmacovigilenţei şi reacţiilor adverse, de către persoanele fizice şi/sau juridice, pe teritoriul  de competenţă al D.S.V.S.A. ;

(4)    asigură aplicarea şi controlează îndeplinirea responsabilităţilor prevăzute în planurile de contingenţă pe teritoriul  de competenţă al D.S.V.S.A. Caras – Severin;

(5)    participă la grupurile de experţi pe probleme de sănătate a animalelor, zoonozelor, bunăstarea animalelor, nutriţia animalelor şi investigarea reacţiilor adverse apărute în urma utilizării de produse medicinale veterinare la animale;

(6)    controlează aplicarea prevederilor legislaţiei sanitare-veterinare pentru programele cofinanţate, pe teritoriul  de competenţă al D.S.V.S.A. Caras – Severin;

(7)    controlează realizarea recoltării probelor în cadrul Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, pe teritoriul  de competenţă al D.S.V.S.A. Caras – Severin,  controlează în teren, prin eşantionare conform cerinţelor tehnice, avizează şi răspund de corectitudinea şi veridicitatea deconturilor întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, privind acţiunile sanitare veterinare suportate de la bugetul de stat, pe teritoriul  de competenţă al D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(8)    monitorizează, verifică, urmăresc şi răspund de efectuarea de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, a acţiunilor sanitar-veterinare prevăzute în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, din raza teritorială a D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(10) urmăreşte şi răspunde de avizarea dosarelor pentru despăgubirea pagubelor suferite de proprietarii de animale, din raza teritorială a D.S.V.S.A. Caras – Severin;

(11) recoltează probe, conform prevederilor legale şi procedurilor în vigoare, atunci când situaţia o impune;

(12) stabileşte prin Sistemul de Poziţionare Globală (GPS) şi prin Sistemul Internaţional Geografic (GIS), hărţi, coordonatele focarului, zona de protecţie şi zona de supraveghere a bolii, la suspiciunea/confirmarea unei boli pe teritoriul  de competenţă al D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(13) întocmeşte ancheta epidemiologică, notifică, declară şi iau măsuri de stingere a focarului de boală la animale de pe teritoriul  de competenţă al D.S.V.S.A. Caras – Severin potrivit legii;

(14) controlează condiţiile de funcţionare a târgurilor de animale vii din raza teritorială a D.S.V.S.A. Caras – Severin , precum şi respectarea prevederilor legale cu privire la ecarisarea teritoriului;

(15) controlează implementarea şi aplicarea prevederilor legislaţiei sanitare-veterinare în domeniul bunăstării animalelor din raza teritorială a D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(16) controlează respectarea prevederilor privind bunăstarea animalelor pe teritoriul  de competenţă al D.S.V.S.A. Caras – Severin inclusiv a standardelor minime privind protecţia animalelor în timpul transportului, în timpul sacrificării/ uciderii;

(17) participă la gestionarea şi soluţionarea alertelor pentru produsele destinate nutriţiei animalelor din raza teritorială a D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(18) controlează modul de păstrare şi de utilizare a produselor medicinale veterinare şi a furajelor medicamentate, precum şi aplicarea procedurilor de investigare a reacţiilor adverse apărute în urma utilizării de produse medicinale veterinare la animale din raza teritorială a D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(19) controlează modul în care sunt respectate prevederile actelor normative în vigoare pe teritoriul  de competenţă al D.S.V.S.A. Caras – Severin  cu privire la depozitarea, comercializarea şi utilizarea produselor medicinale veterinare biocidelor şi altor produse de uz veterinar, substanţelor toxice şi stupefiante;

(20) controlează modul în care sunt respectate prevederile actelor normative în vigoare cu privire la fabricarea, depozitarea, comercializarea şi utilizarea produselor destinate nutriţiei animalelor, din raza teritorială a D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(21) monitorizează şi răspunde de realizarea Planului Naţional pentru Controlul Reziduurilor la nivelul de competenţă al D.S.V.S.A. Caras – Severin;

(22) participă la gestionarea şi soluţionarea alertelor de reacţii adverse apărute în urma utilizării de produse medicinale veterinare la animale, prin anchete desfăşurate la nivel local;

(23) controlează activitatea unităţilor farmaceutice veterinare şi a unităţilor de asistenţă sanitară veterinară pe teritoriul  de competenţă al D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(24) controlează activitatea pet-shopurilor şi a unităţilor de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie (DDD) din raza teritorială a D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(25) asigură respectarea prevederilor legislative, normelor metodologice, instrucţiunilor şi procedurilor privind auditul tehnic, în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, din raza teritorială a D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(26) controlează mijloacele şi condiţiile de fabricaţie a produselor destinate nutriţiei animalelor, în baza legislaţiei sanitare veterinare, precum şi condiţiile utilizării proteinei de origine animală în hrana animalelor de fermă, din raza teritorială a D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(27) controlează şi verifică procedurile HACCP, ale unităţilor din domeniul nutriţiei animalelor, precum şi regulile de bune practici pentru fabricaţia produselor destinate nutriţiei animalelor, din raza teritorială a D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(28) participă la gestionarea alertelor iniţiate în cadrul SRAAF pe domeniul de competenţă;

(29) monitorizează şi răspunde de realizarea Planului Cifric de Control al Furajelor la nivelul de competenţă al D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(30) raportează la A.N.S.V.S.A. rezultatele activităţii de control al unităţilor farmaceutice veterinare şi unităţilor de asistenţă sanitară veterinară locale;

(31) monitorizează şi informează A.N.S.V.S.A., asupra reacţiilor adverse apărute la animale în urma administrării de produse medicinale veterinare şi alte produse de uz veterinar, din raza teritorială a D.S.V.S.A. Caras – Severin ;

(32) raportează la A.N.S.V.S.A. rezultatele activităţii de control a unităţilor de fabricaţie, depozitare şi comercializare a produselor destinate nutriţiei animalelor, din raza teritorială a D.S.V.S.A. Caras – Severin.

 

Identificarea functiei publice corespunzatoare postului:

1. Denumire: CONSILIER

2. Clasa; I

3. Gradul profesional:SUPERIOR

4. Vechimea in specialitatea necesara;minim 7 ani in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice

Sfera relaţională a titularului postului

1.       Sfera relaţională internă:

a)       Relaţii ierarhice:

·        subordonat faţă de seful SCOSBA

b)      Relaţii funcţionale:    –  cu toate serviciile Directiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;

–          cu unităţi subordonate Directiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;

c)       Relaţii de reprezentare – numai cu aprobarea Directorului Directiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

2.       Sfera relaţională externă:

a)       cu autorităţi în instituţii publice; in baza dispozitilor conducerii DSVSA Caraș Severin

b)      cu organizaţii internaţionale: de profil sau care au in incidenta in domeniul de identificare si inregistrare a animalelor

c)   cu persoane juridice private: in baza dispozitilor conducerii DSVSA Caraș Severin

3.    limite de competenta: conform atributilor si responsabilitatilor generale ale serviciului

4.    Delegarea de atribuţii şi competenţă: in lipsa titularului functiei publice de executie atributiile curente ale acestuia vor fii indeplinite de o persoana desemnata prin decizia directorului executiv/director excutiv adj. al DSVSA CS la propunerea sefului de serviciu

 

Întocmit de :

1.       Numele şi prenumele:

2.       Funcţia de conducere:

3.       Semnătura ……………………

4.       Data întocmirii; ………………….

Luat la cunoştinţă de către ocupantul postului :

1.Numele şi prenumele

2. Semnătura ……………………

3.Data ;

Contrasemneaza :

1. Numele si prenumele

2. Functia de conducere Director Executiv Adjunct

3. Semnatura………………………..

4. Data ………………………………

 

 

BIBLIOGRAFIE:

Pentru concursul de recrutare pentru ocuparea funcției publice de execuție: consilier, clasa I, grad profesional superior în cadrul Serviciului Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatizată – Biroul Identificare și Înregistrare Animale

 

  1. CONSTITUȚIA ROMÂNIEI, Republicată;
  2. Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici, Republicată 2, cu modificările și completările ulterioare;
  3. Legea nr. 7/2004, Republicată privind Codul de conduită al funcționarilor publici cu modificările și completările ulterioare;
  4. Ordonanța de Guvern nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor cu modificările și completările ulterioare;
  5. Ordinul Președintelui ANSVSA nr. 16/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitară veterinară a unităților/centrelor de colectare/exploatațiilor de origine și a mijloacelor de transport din domeniul sănătății și al bunăstării animalelor, a unităților implicate în depozitarea și neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman și a produselor procesate cu modific[rile ;i complet[rile ulterioare;
  6. Ordinul ANSVSA nr. 40/2010 privind aprobarea normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor, cu modificările și completările ulterioare;
  7. Ordinul nr. 85/2008 (actualizat) pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare și înregistrare a suinelor;
  8. Ordinul Președintelui ANSVSA nr. 67/2012 privind condițiile sanitare-veterinare care trebuie respectate la mișcarea suinelor vii pe teritoriul României și pentru modificarea unor norme sanitare veterinare;
  9. Ordonanța de urgență nr. 23/2010 (actualizată) privind identificarea și înregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative;
  10. Ordinul MADR/ANSVSA nr. 248/79/2017 pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a ecvideelor, cu modificările și completările ulterioare;
  11. Ordinul ANSVSA nr. 106/2015 pentru aprobarea Procedurii privind decontarea acțiunilor sanitare veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, cu modificările și completările ulterioare;
  12. Hotărârea nr. 984 din 25 august 2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare.
  13. Ordonanța nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, cu modificările şi completările ulterioare;
  14. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ.

 

 

 

DIRECŢIA SANITAR VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR

CARAS-SEVERIN

Serviciul Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatizată-Biroul Identificare și Înregistrare Animale

FIŞA POSTULUI Nr.                   / 2019

Informaţii generale privind postul:

1.      Denumirea postului; CONSILIER I SUPERIOR

2.      Nivelul postului: DE EXECUTIE

3.      Scopul principal al postului; raspunde de activitatea de identificare și înregistrare animale, prin prezenta fisa de post.

Condiţii specifice pentru ocuparea postului:

– Studii de specialitate: studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul fundamental: ştiinţe biologice şi biomedicale; ramura de ştiinţă: medicină veterinară;  specializarea: medicină veterinară.

–   Vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice : minim 7 ani;

1.    Perfecţionări (specializări):  cursuri de formare profesională;

2.    Cunoştinţe de operare/programare pe calculator (necesitate şi nivel) DA  / cunostinte de baza

3.    Limbi străine (necesitate şi nivel de cunoaştere) engleza : Da/cunostinte de baza

4.    Abilităţi, calităţi şi aptitudini necesare: realizarea obiectivelor, asumarea responsabilităţii, capacitatea de a comunica, capacitatea de a lucra în echipă, competenţă de consiliere, capacitate de îndrumare, capacitate de analiză şi sinteză, creativitate şi spirit de iniţiavă, loialitate faţă de interesele instituţiei publice, disponibilitate pentru lucru în program prelungit în anumite condiţii;

5.    Cerinţe specifice ; exercitarea prerogativelor de putere publica in concordanta cu specificul functiei publice;

6.    Competenţa managerială (cunoştinţe de management, calităţi şi aptitudini manageriale) Aptitudini profesionale , interpersonale , conceptuale , analiză şi diagnoză ;

7.    Competenta managerială (cunoștințe de management, calități și aptitudini manageriale): Nu este cazul

8.    Regimul conflictului de interese

În exercitarea atribuțiilor, persoanele angajate în cadrul D.S.V.S.A. Caraș-Severin au obligația de a respecta următoarele reguli de integritate, în conformitate cu prevederile legale:

1.    Nu pot rezolva cereri, lua decizii sau participa la luarea deciziilor care privesc spețe ale persoanelor fizice și juridice cu care au relații cu caracter patrimonial sau care au astfel de relații cu rudele sau afinii lor până la gradul II inclusiv;

2.    Nu pot exercita activități și ocupa funcții în alte domenii din sectorul privat care sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile funcției ocupate;

3.    Nu pot fi implicate în activități din domeniul privat care au legătură directă sau indirectă cu proiectele finanțate din programe în cadrul cărora A.N.S.V.S.A. sau instituțiile subordonate acesteia desfășoară activități de gestionare/implementare;

4.    Au obligația să se abțină de la orice fel de implicare în activitățile specifice D.S.V.S.A. Caraș-Severin dacă se regăsesc într-una din situațiile descrise la pct. 1, 2 și 3;

5.    Dacă se regăsesc în situațiile descrise la pct. 1, 2 și 3, au obligația să informeze de îndată șeful ierarhic căruia îi este subordonat direct;

6.    Au obligația de a sesiza, conform prevederilor legale, toate situațiile de încălcare a regulilor de integritate stabilite mai sus.

Atribuţiile generale ale postului:

(1).realizează controale specifice şi asigură completarea şi transmiterea documentaţiei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu privire la modul de respectare de către agricultori a SMR referitoare la domeniile specifice de competenţă;

(2). aplică sancţiuni contravenţionale principale şi complementare şi poate propune suspendarea şi/sau interzicerea activităţii unităţilor supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în urma constatării deficienţelor/neconformităţilor, în conformitate cu prevederile legale;

(3).răspunde de întocmirea corectă, potrivit legislaţiei specifice, a Procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;

(4).solicită, după caz, în exercitarea acţiunilor de control  la operatorii economici, copii ale documentelor şi/sau alte documentaţii relevante;

(5). participă la realizarea misiunilor întreprinse de DG SANTE, în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, prin prezentarea activităţii proprii, precum şi la realizarea misiunilor de audit întreprinse de către A.N.S.V.S.A;

(6).răspunde, în termenele legale, la petiţiile, sesizările repartizate spre soluţionare, potrivit legii;

(7).participă la instruiri dispuse de A.N.S.V.S.A.;

(9).participă şi la alte activităţi dispuse de conducerea D.S.V.S.A., în conformitate cu limitele de competenţă.

 

Atributii specifice postului;

1. monitorizează, verifică şi răspunde de activităţile referitoare la înregistrarea exploataţiilor şi identificarea animalelor, remedierea eventualelor erori, potrivit legislaţiei în vigoare;

2. controlează respectarea procedurilor tehnice privind comercializarea mijloacelor oficiale de identificare de către furnizorii primari şi secundari;

3. emite, la cererea proprietarilor, paşapoartele pentru bovinele identificate şi înregistrate, şi eliberează paşapoartele emise către proprietarii bovinelor ;

4. verifică respectarea termenelor legale de identificare şi înregistrare a datelor în BND de către utilizatorii Sistemului Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor, conform actelor normative în vigoare;

5. controlează implementarea legislaţiei sanitare veterinare din domeniul înregistrării exploataţiilor şi identificării animalelor şi a procedurilor stabilite de A.N.S.V.S.A.;

6. înregistrează în registre speciale operatorii economici care intermediază comerţul cu animale vii;

7. verifică conformitatea datelor din BND cu cele din deconturile întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi privind acţiunile de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor şi stabileşte eşantionul de control, pe care îl comunică Serviciului /Biroului Control Oficial Sănătate şi Bunăstare Animală.

8. gestionează controalele efectuate şi asigură asistenţă în domeniul specific de activitate, structurilor din cadrul D.S.V.S.A. , precum şi altor instituţii cu activităţi conexe sau cu atribuţii de acordare a diverselor forme de sprijin financiar, în vederea aplicării prevederilor legislaţiei europene şi naţionale privind schemele şi măsurile de sprijin acordate întreprinzătorilor, în vederea dezvoltării sectorului agricol şi zootehnic din România, derulate de către MADR prin APIA şi APDRP, referitor la respectarea cerinţelor legale în materie de gestionare (SMR) referitoare la identificarea şi înregistrarea animalelor şi a bunelor condiţii agricole şi de mediu (GAEC)

9. realizează controale specifice şi asigură completarea şi transmiterea documentaţiei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu privire la modul de respectare de către agricultori a SMR referitoare la domeniile specifice de competenţă;

10. răspunde la solicitările altor structuri din cadrul instituţiei sau ale A.N.S.V.S.A., precum şi ale persoanelor fizice şi juridice, privind domeniile de competenţă, conform legislaţiei în vigoare;

11. soluţionează petiţiile primite în responsabilitatea sa şi comunică răspunsurile către Biroul/Compartimentul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi gestiunea activităţii de Import- Export, având în vedere respectarea termenului legal de răspuns către petent, în conformitate cu prevederile legale;

12. răspunde de elaborarea şi avizarea planurilor de măsuri/acţiuni faţă de recomandările/măsurile primite în urma auditurilor/controalelor interne şi externe a activităţilor specifice, precum şi de realizarea acestora în termenele stabilite, în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;

13. realizează şi alte activităţi dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice

 

 

Identificarea functiei publice corespunzatoare postului:

1. Denumire: CONSILIER

2. Clasa; I

3. Gradul profesional:SUPERIOR

4. Vechimea in specialitatea necesara;minim 7 ani in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice

Sfera relaţională a titularului postului

3.       Sfera relaţională internă:

d)      Relaţii ierarhice:

– subordonat faţă de sef Birou Identificare și înregistrare animale

e)       Relaţii funcţionale:    –  cu toate serviciile Directiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;

– cu unităţi subordonate Directiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;

f)       Relaţii de reprezentare – numai cu aprobarea Directorului Directiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

4.       Sfera relaţională externă:

c)       cu autorităţi în instituţii publice; in baza dispozitilor conducerii DSVSA Caraș Severin

d)      cu organizaţii internaţionale: de profil sau care au in incidenta in domeniul de identificare si inregistrare a animalelor

c)   cu persoane juridice private: in baza dispozitilor conducerii DSVSA Caraș Severin

3.    limite de competenta: conform atributilor si responsabilitatilor generale ale serviciului

4.    Delegarea de atribuţii şi competenţă: in lipsa titularului functiei publice de executie atributiile curente ale acestuia vor fii indeplinite de o persoana desemnata prin decizia directorului executiv/director excutiv adj. al DSVSA CS la propunerea sefului de serviciu

 

Întocmit de :

5.       Numele şi prenumele:

6.       Funcţia de conducere:

7.       Semnătura ……………………

8.       Data întocmirii; ………………….

Luat la cunoştinţă de către ocupantul postului :

1.Numele şi prenumele

2. Semnătura ……………………

3.Data ;